عدس پلو از جمله پلوهای خوشمزه و پرطرفدار ایرانی چه برای مناسبتهای مذهبی و نذری، چه مهمانی و چه یک ناهار خوشمزه برای ظهرهای گرم تابستان با ماست، دوغ و سالاد شیرازی است. اگر قصد دارید عدس پلو را به عنوان یک غذای مجلسی یا نذری درست کنید عدس پلو با گوشت قلقلی یا مرغ بهترین گزینه است. اگر گیاهخوار هستید میتوانید این قلقلیها را با سویا درست کنید و برای خوشطعم شدن سویا در غذا هم بهتر است طرز تهیه عدس پلو نذری برای ۵۰ یا صد نفر و راهکارهای و فوت و فنهای ما را در مجله کوروش بخوانید.
برنج: ۸ کیلوگرم
عدس: ۴ کیلوگرم
کشمش پاک کرده و شسته شده: ۱ و نیم کیلوگرم
گوشت چرخکرده: ۲ کیلوگرم
پیاز سرخ کرده: ۴۰۰ گرم
نمک، فلفل، زردچوبه، دارچین: به مقدار لازم
زعفران دم کرده: به مقدار لازم
روغن جامد: ۱ و نیم کیلوگرم
این مقدار مواد برای ۵۰ نفر است. برای درست کردن عدس پلو نذری مجلسی برای ۱۰۰ نفر همین مواد را ۲ برابر کنید.
برای درست کردن عدس پلو مجلسی نذری برای ۵۰ یا صد نفر ابتدا برنج را با آب و نمک به مدت ۳ ساعت خیس کنید. خیس کردن عدس از شب قبل هم به سبکتر شدن عدس و گرفتن نفخ آن کمک میکند. چند بار آب عدس را عوض کنید و در زمان پخت همراه با مقداری آب (آب روی عدس را بپوشاند نه بیشتر) بپزید. میزان پخت عدس برای عدس پلو بهتر است نیمپز باشد تا در پلو له نشود و ظاهر خوبی داشته باشد. بعد از نیمپز شدن عدس آن را آبکش کنید و کمی هم نمک به عدس اضافه کنید تا مزهدار شوند.
در یک قابلمه مناسب آب را جوش بیاورید و برنج را در آب جوش بریزید. علامت آماده بودن برنج برای آبکش کردن این است که روی دانه برنج یک تَرَک بخورد. برنج را آبکش کنید. کف قابلمهای که میخواهید برنج را دم کنید مقداری روغن بریزید. وقتی روغن داغ شد نان یا سیب زمینی را به عنوان ته دیگ کف قابلمه بچیندید و برنج را به صورت یک لایه برنج و یک لایه عدس روی تهدیگ بریزید تا برنج و عدس تمام شوند.
برنج را از دور قابلمه جمع کنید و شبیه یک تپه درست کنید. با ته کفگیر چند سوراخ روی برنج ایجاد کنید تا در هنگام دم کشیدن بخار از برنج خارج شود و برنج خوب دم بکشد و مغز پخت شود.
در این فاصله کشمش و پیازداغ و گوشت قلقلیها را آماده کنید. کشمشهای پاک کرده و شسته شده را در مقداری روغن روش شعله ملایم گاز تفت دهید. کشمش سریع میسوزد پس مراقب باشید. پیاز داغ را هم طبق دستوری که در اینجا گفتهایم درست کنید.
گوشت چرخکرده را میتوانید به همان صورت ساده با پیاز و ادویه سرخ کنید اما اگر میخواهید مجلسیتر تزیین کنید گوشت قلقلی درست کنید. برای درست کردن گوشت قلقلی ابتدا گوشت را با پیاز رنده شده که آب آن را گرفتهاید، نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین مخلوط کنید و خوب ورز بدهید. قلقلیها را به اندازه یک گردو یا کوچکتر شکل بدهید و در مقداری روغن روی شعله ملایم گاز تفت دهید. برنج که دم کشید مقداری از آن را با زعفران دم کرده مخلوط کنید و در ظرف مناسب بکشید. عدس پلو با گوشت قلقلی را با پیازداغ، کشمش و برنج زعفرانی تزیین و میل کنید.
*عدس پلو مجلسی را با مرغ ریش ریش یا درسته هم میتوانید درست کنید.
*اگر گیاهخوار هستید یا رژیم غذایی خاصی دارید میتوانید عدس پلو را با قلقلی سویا درست کنید. برای این کار بهتر است برای این مقدار مواد ابتدا ۱ پیمانه سویا را به مدت ۲۰ دقیقه در شیر بخیسانید تا طعم بهتری پیدا کند. سپس سویا را آبکش کنید و خوب با دست فشار دهید تا شیر اضافی آن گرفته شود. حالا سویا را در چرخ گوشت بریزید و یک دور چرخ کنید. سویاهای چرخکرده را یک ظرف بزرگ بریزید و به آن یک پیمانه آرد سوخاری، پیاز رنده شده یک عدد متوسط، نمک ،فلفل، زردچوبه و کمی دارچین اضافه کنید. سویا را با این مواد خوب ورز بدهید تا حالت چسبندگی پیدا کنید. سپس به همان ترتیب مثل گوشت با دست به اندازه یک گردو یا کوچکتر قلقلی و در روغن روی شعله ملایم گاز تفت دهید.
*برای خوش طعمتر شدن سویا میتوانید به مدت ۵ دقیقه در آب جوش بریزید و سپس آن را آبکش کنید و در شیر بخیسانید.
*سویا را میتوانید با آب نارنج یا آب پرتقال هم به جای شیر مزهدار کنید.
*اگر وقت کافی دارید برای گرفتن شیر یا آب اضافی سویا آن را نچلانید. سویا را آبکش کنید و صبرکنید که کاملا آب آن کشیده شود.
منبع: افق کوروش